-  Г-жа Раева, българският спорт е в подем. Какво ни

...
-  Г-жа Раева, българският спорт е в подем. Какво ни
Коментари Харесай

Илиана Раева пред Марица: Спортът е като доведено дете за ...

-  Г-жа Раева, българският спорт е в напредък. Какво ни подвигна на крайници през 2022 година?

- Аз не изисквам да проследявам всички спортове, въпреки да почитам всеки един. Но боксът и битката взеха  медали на европейски и международни шампионати, в това число и за младежи. Щангите направиха възторг, което е добра стъпка, защото имаше години, в които те бяха изпаднали безусловно в безвремие. Този спорт има големи обичаи в България. Естествено, няма да подмина и нашите триумфи, тъй като спечелихме две квоти от две вероятни - безспорна международна купа при ансамбъла и бронзов орден за дебютантка на международно състезание. Това е огромен залог за бъдещето - международното в Испания идната година и Олимпиадата в Париж през 2024 година Но дано бъдем почтени - като цяло не изпращаме добра спортна година. Спортът плаче за действителни, същински, градивни промени. Те би трябвало да дадат късмет на спортове, които имат обществено значение и обичаи в България. Тези дисциплини могат да изплуват, с цел да станат още веднъж конкурентни на най-хубавите в света. Няма да спра да имам вяра, че България е обречена да има велики спортисти в най-различните браншове. Българинът обича спорта, има отношение. Но липсват условия, унищожена е материалната база. Нямаме басейни, а плуването е неповторим спорт с голямо обществено значение. Липсват писти за леката атлетика, която също е от фундаментално значение. Ето образец с художествената гимнастика. Ние сме изрично най-успешният спорт последните 10 години. А за целия запустял преход не е издигната една нова зала. Отделни запалянковци като мен са създали поправки по спортни салони на учебни заведения. От години националният тим няма база, където да се събере. Обикаляме по институциите - ами липсва резултат, а сменихме какъв брой ръководства. Длъжници са на спорта българските политици, изрично! Който и каквито заслуги да си приписва, спортът си остава захвърленото дете в обществения живот.



- Заради базата ли оставаме от прилежащи страни като Сърбия или дребна Словения, която прави възторг?

- Заради финансирането като цяло. Материалната база е част от него. Аз  мога да приказвам по-конкретно за елитния спорт. От кой зависи той - от треньорите. Трябва да се влага в тях. Кадрите са преди всичко, следва материална база. Треньори, методисти, ръководители. Трябва да изградим пирамидата в спорта. Защо направихме художествената гимнастика толкоз сполучлива. Аз съм моделирала нашият спорт да съществува с всичко най-хубаво и потребно от предишното, приспособено към демокрацията и актуалния метод на живот. Без спонсори по какъв начин да стане! Ходила съм от врата на врата. Сега сами ме търсят, тъй като имаме резултати. Но първоначално нямах един спонсор! Минах през доста тежки моменти, когато се заех да управлявам художествената гимнастика. Един по един връщах кадърните хора в залата, съчетах старите експерти с младото потомство. При нас действително федерацията тегли спорта напред. Имам общоприет секретар и двама вицепрезиденти - извънредно работливата Невяна Владинова и Мария Петрова, която е потребна в интернационалните структури. Невяна действително е индивидът, който прави дилемите тук, у нас. Коя федерация може да си го разреши! То е с помощта на спонсори, които съм намерила, с цел да може тези хора да получават заплати. Това е верният метод, по който една федерация би трябвало да съществува. И тогава стигаме до лицето на този спорт - националните тимове, които имат шеф, треньори, персонални треньори. Тук към този момент идва спецификата на всеки спорт и съгласно нея той би трябвало да бъде финансиран. Сега всички сме под един знаменател! Пълен парадокс! И по тази причина няма по какъв начин да кажем, че спортът ни е сполучлив. Напротив! Спортът потъва!



- Тежка присъда, изречена от устата на Илиана Раева?

- Ами то е по този начин! Къде е светлината в тунела?  Добре, художествената гимнастика. Но това, което съм направила посредством спонсорите, би трябвало да стане с финансиране от Министерство на спорта и от страната. Така както се финансира Министерството на образованието, на опазването на здравето. Бюджетът за спорта е смехотворен. А той има необикновено обществено значение. Всяко ново дете, вкарано в залата или стадиона, значи едно дете по-малко в блатото на алкохола, дрогата и разпада на полезности. Спортът  възпитава качества и дисциплинираност в една доста тежка ера за моралната система. Ние формираме персони! В друга сфера това не може да бъде направено! 



- Колко % от бюджета на федерацията идват от страната и какъв брой от спонсори?

- Самата федерация се устоя на 100 % от спонсорите, които съм намерила. На щат работят 7 индивида, тъй като имаме и юрист, както изисква Законът за публичните поръчки. Тези 7 индивида движат всичко във федерацията - международни и европейски шампионати, международни купи, проектите, които се спускат на национални тимове. Един лев няма от Министерството на спорта. Елате да видите други федерации - вратите им са заключени, тъй като имат президент и общоприет секретар. И то президентът би трябвало да е на публични начала. ОК, съгласна съм, само че по какъв начин ще работят по през целия ден тези хора, без да вземат една стотинка, нали би трябвало да се хранят. Вече в националните тимове има финансиране от страната. Но треньорите да вземем за пример не се обезпечават, не им върви трудов стаж. Всичко е недомислено! И там се търсят спомагателни спонсори. Също и при състезателите. Министерството финансира N на брой гимнастички. Да, само че на мен ми трябват три повече в  спорт, който е толкоз предразположен на травми. Ето, пресният образец с Боряна Калейн, която отпадна в навечерието на международното състезание. Нали незабавно би трябвало да влезе нов човек на нейно място, единствено че министерството отпуска пари единствено на подобен, който е взел медали предходен път. Финансиране за младежи и девойки е отчасти. Е, по какъв начин съгласно вас имахме олимпийски шампионки в ансамбъла, а в този момент безусловно международни с 6 нови девойки.  Ей по този начин, взехме ги и за 3 месеца ги направихме ли! Пак съм подсигурила финансиране, тъй като съм експерт и знам какво е належащо. Ще ви кажа простичката формула на триумфа. Като президент и началник на тази колегия аз пребивавам единствено за резултатите. Друго не ме интересува. Всичко върша единствено за олимпийски и международни трофеи. Не желая да живуркам около спорта, тъй като не съм подобен човек. Искам всички до мен да мислят по този метод. Изискванията са големи, а художествената гимнастика е оазис, напряко успореден свят. И нещата се случват, само че пътят беше дълъг, забавен и тежък. 



- Ще имаме ли олимпийски шампионки в Париж, въпреки че в спорта един момент могат да съсипят 4 години труд?

- Първо, нашият спорт е 100 % подвластен от съдии. В битката въпреки всичко може да тушираш, в бокса да нокаутираш, а тук играеш, сядаш и чакаш решението на съдиите. Нашата цел е ясна - работим единствено за медали. Нищо че ще повторя - нямаме зала, където да съберем националните тимове. И се прескачаме един върху различен. 

-  Чел съм за базата на рускините, която е същинско знамение, само че знаем там какви пари се изливат предпочитано?

- Русия, Азербайджан, Беларус. Това са не зали, а дворци на художествената гимнастика. А ние отидохме и ги победихме всичките!



-  Особена наслада изпитах поради рускините, които не стопираха да приказват?

- Бихме ги просто тъй като сме с съсловия над тях. И ще би трябвало да живеят с тази загуба. Те ставаха даже с неточности международни и олимпийски първенци, а на Олимпиадата играха без неточност, доста мощно. Ние ги  бихме, без те да сбъркат, което още повече боли.

- Последен въпрос отвън тематиката - кой ще стане международен първенец по футбол, въпреки всичко сте брачна половинка на голмайстор номер 1 в историята на Левски?

- Аз съм обожател на Англия и Бразилия. Харесвам и Испания. Но виждам обективно постоянно и искам купа на най-можещия тим. И трите изброени тимове са такива. Не недооценявам също Аржентина и Германия. Но моите любимци са Бразилия и Англия.

Визитка

Илиана Раева е ръководител на Българската федерация по художествена гимнастика. Бивш треньор в клуб „ Левски “ и създател на клуб „ Илиана “. Илиана е част от именитите „ Златни девойки “ на Нешка Робева, които обираха наред медалите през 80-те години на предишния век. Самата тя е европейска шампионка и втора на международно в многобоя, носителка на няколко златни медала на обособените уреди. Съпруга на футболната легенда Наско Сираков, фамилията има две дъщери, както и три внучки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР